úterý 4. června 2013

Povodně, Turecko a restituce

Následky povodní jsou smutné, ale tak nějak se nejde ničemu divit - nic nepřichází bezúčelně, očista, uvědomění, odevzdávání... a asi se někteří diví, jak je letos bouřlivé světové i místní dění nechává poněkud chladnými, moudří ví, že vše směřuje k vývoji. Ti, jež prožili (a přežili) bolest vnímají, že to byl dar. 

Možná bychom se ale mohli zamyslet nad jednou z příčin velké vody - zemědělstvím, které pro dotační a předpisový diktát EU ztrácí nejen funkčnost a přirozenou logiku, ale jak nyní vidíme i bezpečnost, půda neplní svou funkci. V lidech se probouzí soucit a spolupráce, ale jestli by to příště nešlo raději bez povodní? 

Zatímco Turecko je další zemí, která volá po spravedlnosti, církvi ústavní soud odklepl těch pár miliard, jen optimista jako já může doufat, že církev svou podruhé ukradenou "spravedlnost" použije tentokrát lépe - ke své vnitřní transformaci, která se ve světě projeví pozitivně.

Ještě bych měla dodat, že povodně jsem zažila v životě 2x, vč. evakuace a následné několikatýdenní práce, a i přes tu (nebo spíš právě pro tu) zkušenost stále vidím širší evoluční dopad každé takovéto situace na společnost.


Autor článku: Jana Anamel Mráčková 

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě včetně aktivního odkazu na http://poselstviohne.blogspot.cz.


Děkuji za příspěvky

  • Česká spořitelna, platby z ČR: 1384419103/0800
  • Fio banka, platby z ČR: 2100410460/2010
  • Fio banka, platby ze SLOVENSKA: 2100410460/8330 

Žádné komentáře:

Okomentovat