pátek 21. března 2014

O "schopnosti" meditovat a životním pocitu

Přišla za mnou zoufalá žena zmítaná stresem a sebeodmítáním, byla unavená, ptala se mě, jak meditovat, že jí to nejde. Tak jsem jí položila otázku, zda umí sedět ve své zahradě, pozorovat květiny a poslouchat ptáky. Řekla, že ano. Zeptala jsem se, zda se umí radovat při pohledu na své novorozené vnouče. Řekla, že ano. Odvětila jsem jí, že tedy umí i meditovat. Nevěřila mi, chtěla slyšet návod, který když přesně dodrží, nalezne vnitřní mír. Ale život žádný univerzální návod nemá. Život se žije. Ta krajina, krajina vašeho srdce, do které jste včera v meditaci vstoupili bránou se zámkem času, nemusela nutně být jiná, krásnější, než krajina vašeho dosavadního života, mohla být stejně nádherná, ale váš vnitřní pocit se mohl změnit, odlehčit, stát se radostnějším... a o to ve všech rituálech jde - umět si to prožít a užít, abychom to pak mohli i žít. Jinak jsou všechny meditace světa k ničemu a jsou únikem z reality, kterou vnímáme jako trýznivou.

Naučili jsme se více důvěřovat vnějším instrukcím, než tomu, co říká naše nitro. Taková je vývojová fáze, naštěstí není konečná. Když začínáme více důvěřovat sami sobě, začnou se objevovat i vnější instrukce, které přibližně ladí tomu, co máme uvnitř - my zatím potřebujeme potvrzení od jiné autority než jsme my sami, byť by to měl být přítel, který vás poplácá po zádech a řekne: "Ano, domnívám se, že máš pravdu.". A časem si uvědomíme, že už nedychtíme ani po těchto vnějších odpovědích. Informace zvenku začneme brát jako inspiraci, prostředek seberozvoje, nikoliv nutnost, bez které nejsme schopni se orientovat ve světě - a v tu chvíli přestáváme být těmi vyděšenými rozčepýřenými kuřaty pobíhajícími zmateně po dvoře, protože každý náš krok je vědomý a vychází z vnitřních hodnot.



Autor článku: Jana Anamel Mráčková 

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě včetně aktivního odkazu na http://poselstviohne.blogspot.cz.


Děkuji za příspěvky

  • Fio banka, platby z ČR: 2100410460/2010
  • Fio banka, platby ze SLOVENSKA: 2100410460/8330 

1 komentář:

  1. AN, KRASNE SI TU VYJADRILA SVOJU PODSTATU... PRE MNA JE CELY ZIVOT MEDITACIA "NADYCH VYDYCH... TEP SRDCA... USMEV..." <3<3<3<3

    OdpovědětVymazat