středa 7. března 2012

Haluzická snídaně - dárek pro mé Bohyně

Tentokrát z trochu jiného soudku... Milé Bohyně (samozřejmě nejen ty haluzické:), Vesmír mě zavál do haluzické kuchyně, a tak Vám mohu s pozdravem od Viliho předat pár receptů, ať si můžete Haluzice občas udělat také doma. Vařte s láskou a radostí :)

PS: Moje Lásky, Ženy svatého Grálu, byla bych ráda, kdybyste mi daly vědět do komentářů nebo na mail, kdo z mých milovaných Probuzených mě provází na mé ohnivé Cestě... Pocit osamění je jedno z mých velkých témat těchto dní... Napojování na blízké duše je důležité pro probouzení Lásky v nás a na Zemi...

Houstičky
1 kg hrubé a celozrné mouky (v poměru 1:1)
(možno 1 vejce)
voda dle potřeby
1 dcl oleje
1 kostka droždí (rozlámaná, příp. kvásek)
brambory uvařené rozmačkané
osmahnutá cibulka, příp. trochu česneku
kmín mletý
opražený a následně na mlýnku rozemletý len
sůl

Necháme chviličku kynout (myslím tak půl hodiny), na plech dáváme bobečky pomocí naběračky na rýži, po upečení se ještě horké houstičky potřou slanou vodou. Houstičky ještě můžeme potřít čerstvým česnekem.

Kvasnicová pomazánka
Cibulku zpěníme lehce do hněda, přidáme sůl, pepř, kmín mletý. Na pánev k cibuli hodíme kostky droždí a ty se roztajou, za stálého míchání  smažíme, dokud hmota nezačne houstnout do "pomazánkového" stavu. Minutku než sundáme z kamen je možno přidat nastrouhanou mrkev. Do vychladnuté pomazánky přidáváme trochu pomazánkového másla

Kvasnice obsahují vitamín B. Výsledná chuť je kvasnicím velmi vzdálená:)

Tvarohová pomazánka
Tvaroh 1x
Pomazánkové máslo 1/2
2 lžíce zakysané smetany
Nastrouhaná mrkev
Lžíce lahůdkového sušeného droždí
olivový olej
sůl
oregáno

Jáhlová kaše
Jáhly jsme měli den dopředu uvařené (možno ve vodě i mléce - recepty najdete na netu, např. jáhly přebereme a spaříme vařící vodou, abychom je zbavili hořkého nádechu. Vsypeme je za stálého míchání do vroucí osolené vody a zvolna vaříme. 2x více vody než jáhel, když se voda vypařuje, přidáváme horkou vodu), ale asi je možné je vařit rovnou. Přidali jsme badyán a vařili ještě poměrně dlouho. Během vaření (čas vaření podle typu kaše) jsme zahustili polentou (kukuřičnou kaší).
Přidat můžete ovoce, rozinky, opražený kokos, pražená semínka (na pánvičce bez oleje)...

1 komentář:

  1. K houstičkám přidávám recept na jeden zdravý kvásek - http://www.varimezdrave.cz/jak-zacit-s-pecenim-kvaskoveho-peciva

    OdpovědětVymazat