středa 3. září 2014

Projekt Galerie mého srdce - výzva ke spolupráci aneb My se nedáme :)

První fotografie do Galerie MS by Anamel :)
Ahoj přátelé z jedno-duše, chtěla bych Vás poprosit o spolupráci, protože v tomhle se domnívám jsme na jedné lodi - čtenáři i autoři. Bez jedněch není druhých :)

UVEDENÍ DO PROBLÉMU - EHM, PŘÍLEŽITOSTI
Na českých webech s obdobnou tematikou (myšleno - život, vesmír a tak:) panuje strach, který se nedávno projevil i velmi hmotně - týká se to pokut za používání obrázků a fotografií s licencovanými autorskými právy. Většina autorů webů se spirit tematikou se shoduje na tom, že článek potřebuje adekvátní obrázek, který by nejen podtrhl informační charakter textu, ale byl - no, řekněme si to na rovinu - vysokofrekvenční - tj. vyvolával pocity vyšších emocí či spouštěl transformaci nižších pudů - obrázek k textu patří prostě jako jin k jang, myslím, že i jako čtenáři to tak pociťujete. A já sama mám jistou radostnou "úchylku" v tom - vybrat ten onen dokonalý obrázek k danému článku.

Ovšem - aby se člověk v těch copyrightech vyznal - kupovat ke každému článku fotografii za stovku nebo pokuta dvacet tisíc není zrovna málo, když většina webů je free nebo funguje na základě drobného donation systému.

Vyznat se ve světě autorských práv je očividně studium na celý život a vybrat alespoň trochu odpovídající fotografie, které by měly free licenci (tedy jsou k veřejnému použití) je téměř nadlidský výkon, takže většina autorů těchto webů jednoduše spoléhá na štěstí - vybere fotku a doufá, že kde není žalobce, není soudce - nebo raději udržuje iluzi, že ty informace o pokutách jsou jenom fámy za účelem vyvolávání strachu, OVŠEM - to je velmi nezdravá situace a já se domnívám, že už to nelze dál přehlížet - protože nad námi všemi visí jakýsi ostrý Damoklův meč, který hrozí každou chvíli zásahem - a to není vibrace, kterou bych chtěla šířit do světa. Někdo by řekl - kde není strach, tam není reakce - ale jednou má tenhle matrix nějaká pravidla, a je-li copyright doposud jedním z nich, nehodlám být v oběti, že s tím nic nejde dělat.

Nedávno udělená pokuta jednomu z serverů oblíbeným námi hledači ztracených pokladů mě dovedla k rozhodnutí vystoupit z pocitu bezmoci a začít jednat.

Existují sice free fotobanky, ale fotografie jsou tam většinou nevyhovující (nic neříkají, nic neprobouzí), takže:

VIZE
- chci založit fotobanku (pracovní název zatím Galerie mého srdce), která bude mít dva účely
1. čtenáři si budou moci prohlížet fotografie a obrázky podle různých klíčových slov, měla by to být taková zásobárna dobře nabité energie, balíček první pomoci, když člověk začne klesat na mysli
2. autoři webů se budou moci se svým webem registrovat a projde-li podmínkami (např. web bude muset být zdarma či založený na donation systému a bude odpovídat vizi Galerie), budou moci používat fotografie zde umístěné ke svým článkům právě na tomto jejich webu (ne jinde nebo k jiným účelům), a to ve webovém rozlišení (aby nemohlo dojít ke zneužití třetími stranami) - vzhledem k tomu, že vytvořit platformu, třídit, tagovat obrázky, vytvářet fotografie a shánět nové např. oslovováním autorů ochotných ke sdílení a tak podobně - bude tato služba přiměřeně placená nějakým ročním či půlročním poplatkem, ale asi tak, že ve výsledku autor zaplatí třeba 5 Kč za fotku a bude si jistý, že nikdo nepřijde a nebude ho žalovat, že ukradl obrázek z internetu a že autor fotografie s ním a jeho čtenáři rád své dílo sdílí. To je služba, kterou bych já sama pro mír ve své duši jako autor uvítala - proto bych jí taky chtěla založit :) Samozřejmě pokud by někdo byl ochotný se podílet na utváření této galerie, měl by fotografie v ní k dispozici bez poplatku. To už jsou detaily, které se doladí postupem času.

PODSTATA VZÁJEMNÉHO O-BOHA-COVÁNÍ


VÝZVA KE SPOLUPRÁCI - VAŠE FOTOGRAFIE A OBRÁZKY
A tady přicházíte na řadu vy, čtenáři těchto webů, autoři fotografií, malíři obrazů, tvořitelé grafiky. Je to způsob, jakým vy můžete přispět troškou do mlýna sdílení a usnadnit práci celé řadě pisálků a zároveň sdílet s ostatními lidmi obdobně naladěnými.

Představuji si to tak, že každý vlastní jistě nějaké fotografie, obrázky, kresby či jiné vizuální krásno, které by se dalo použít k článkům - čtete tyhle weby, takže víte, jaká témata se opakují. Podmínkou je, že musíte být autorem a jste ochotni poskytnout své dílo právě k výše zmíněným účelům (+jsou-li na fotografiích lidé, musíte mít jejich povolení - myslím, že výjimka je u náhodných kolemjdoucích, ale to budu muset ještě prozkoumat). Vzhledem k minimálním poplatkům nepředpokládám, že by galerie někdy dosáhla bodu, že by mohla obrázky nakupovat, ale nepředbíhejme :)

Další podrobnosti se jistě budou časem konkretizovat, nápady jsou vítány, každopádně pokud s Vámi tento nápad rezonuje a poskytli byste svá díla k těmto účelům nebo Vás napadá jiný způsob, jak se podílet, ozvěte se mi na mail anamel.web@gmail.com (do předmětu ideálně napište Galerie mého srdce).

Těším se na spolupráci. An

Autor článku: Jana Mráčková, An 

Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě včetně aktivního odkazu na http://poselstviohne.blogspot.cz.


Rozvoj článků podpoříte finančně nebo dárkem od srdce - obojího si cením a vážím, je to dar za dar.

  • Fio banka, platby z ČR: 2100410460/2010
  • Fio banka, platby ze SLOVENSKA: 2100410460/8330 

Žádné komentáře:

Okomentovat